Lizaki tradycyjne wykonujemy w podobny sposób jak cukierki. Ugotowany wcześniej karmel dzielimy na dwie częsci. W jednej części będą mieszane kolory a druga zostanie wyciągnięta na haku do koloru białego. Z karmelu formowany jest jeden wielki cukierek, który nastepnie zostaje zamieniony w lizaczka.
Kolorystyka jest nieograniczona! Mozemy łączyc każdy kolor jaki przyjdzie nam do głowy, nawet i 10 róznych kolorów.
Najlepiej jednak wyglądają 3-4 kolory kontrastujące ze sobą i powtarzające sie 2-3 razy na lizaku. Tak właśnie powstały nasze lizaki tradycyjne charakteryzujące się standardowymi łączeniami kolorów w stosunku do smaku. Możesz je zobaczyć w naszym sklepie internetowym.
Przy tworzeniu zamówienia na własne lizaki pamietaj, że smak nie łączy się z kolorem, dlatego daj poniesć się wyobraźni.
w maksymalnie i w każdej wielkości, jaką sobie tylko zamarzysz. Standardowe wielkości to 3,5 cm, 5 cm, 9 cm.
Do zabarwiania lizaków używamy naturalnych barwników, takich jak:
- Węgiel roślinny- pozyskiwany ze spalania materialu roślinnego- kolor czarny,
- Betanina- produkowany z buraka ćwikłowego- kolor różowy
- Kurkumina- pozbawiona smaku i zapachu, specjalnie przygotowywana do barwienia karmelu- kolor żółty
- Annato- pozyskiwany z arnoty właściwej- Kolor pomarańczowy
Jedynym nie naturalnym barwnikiem jest Błękit brylantowa- kolor niebieski. Na szczęście nie wpływa on na psychosomatyczne działanie dzieci ( nie pobudza).
Wartości odżywcze:
Sklad: